07 september 2022

Nederland is een waterland. Ons land staat bekend om de beroemde kust en de prachtige wateren die door het Hollandse landschap lopen. Ook in de steden stromen indrukwekkende kanalen, grachten en rivieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de havens van Rotterdam, de bekende Amsterdamse grachten en grote rivieren in het midden van het land. In onze vorige blog belichtten we al een aantal bijzondere panden met een uniek uitzicht. In deze blog vertellen we je alles over de mooiste panden aan het water.

Kantoorruimtes aan het Amsterdamse IJ

Jacob Bontiusplaats 9

In het gebied dat bekend staat als het Oostenburgereiland staat het kantoorgebouw INIT. In de 17e eeuw werd dit Oostelijke Eiland aangelegd, waarna het werd gekocht door de Vereenigde Oostindische Compagnie. Het gehele eiland bestond uit pakhuizen en scheepswerven die het hart vormden van de internationale handel vanuit Amsterdam. Ruim twee eeuwen heeft het eiland gefunctioneerd als thuisbasis voor de Vereenigde Oostindische Compagnie.

Het kantoorgebouw INIT is een opvallende verschijning aan de kade. Met een compleet glazen exterieur geeft het pand een ruim en ver uitzicht over het IJ. Binnen de transparante buitengevel staan 11 gebouwen van ieder drie lagen hoog. Dit geeft het pand zowel van buiten als van binnen een bijzondere architectuur. Het band heeft verschillende kantoren, waaronder die van Het Parool, Trouw en De Volkskrant.

Piet Heinkade 55

Ook aan de Piet Heinkade kun je de overblijfselen van de Nederlandse handelsgeschiedenis terugvinden. De kade ligt in het Oostelijk Havengebied en werd in 1919 vernoemd naar Piet Hein. Deze luitenant-admiraal was in dienst van de West-Indische Compagnie en werd bekend van zijn verovering van de Spaanse zilvervloot. De kade heeft tot de het einde van de 20e eeuw zijn karakter van havengebied gehouden, maar vanaf de jaren ’90 werd dit een plek voor verschillende belangrijke Amsterdamse punten. Zo vind je hier onder anderen het Muziekgebouw aan ’t IJ en Pakhuis de Zwijger.

Met een magisch uitzicht over de stad én het IJ, is UP Office Building een geweldig inspirerende werkplek in het centrum van de stad. Het kantoorpand beschikt over alle luxe faciliteiten, waaronder een prachtige lobby met receptie, diverse flexwerkplekken, nieuwe vergaderruimtes, een overdekte garage en ontvangstruimtes voor bezoekers. Vooral vanuit het inpandige restaurant UPtown heb je een geweldig uitzicht.

Werken aan de Rotterdamse Nieuwe Maas

Vijf Werelddelen 77

Niet alleen in Amsterdam word je herinnerd aan de handelsgeschiedenis van het land. In de Entrepothaven in Rotterdam is van oorsprong een overslaghaven. Dit gebied was het centrum van handel en nijverheid. Het Entrepotgebouw op de kade dateert uit 1897. Het pand, dat ‘De Vijf Werelddelen’ heet, werd destijds gebruikt als opslag voor koffie, thee, suiker en specerijen. Inmiddels is het handelsgebied verplaatst naar het westen van de stad en doet de Entrepothaven dienst als jachthaven.

Het 19e eeuwse Entrepotgebouw biedt tegenwoordig ruimte aan kantoren. ‘De Vijf Werelddelen’ heeft ligt aan deze haven op een unieke Rotterdamse locatie. De centrale ligging van het kantoorgebouw zorgt ervoor dat lunch- en borrelgelegenheden én het openbaar vervoer op loopafstand. Voor een werkplek die geschiedenis ademt, ben je hier aan het juiste adres!

Wilhelminakade 143-175

De Rotterdam is een ware eye-catcher op de Rotterdamse horizon. Het gebouw werd eind jaren 90 ontworpen door de Rotterdamse architect Rem Koolhaas, maar pas in 2009 begon de bouw, die in 2013 eindigde. Inmiddels is het gebouw één van de meest bekende torens van Rotterdam. De drie torens bieden ruimte aan appartementen, een hotel en kantoren. Deze laatstgenoemde beschikt over moderne meeting rooms, uitgebreide receptiediensten, parkeergarage en een espressobar met de beste koffie, allen perfect voor de moderne ondernemer, werknemer en zzp’er. Met een prachtig uitzicht over de Maas en de Rotterdamse cruise terminal, is dit één van de meest complete en unieke kantoorgebouwen van de stad.

Werkplek aan de Utrechtse grachten

Oudegracht 34

De bekendste gracht van Utrecht is toch wel de Oudegracht. De ruim twee kilometer strekkende gracht loopt recht door de binnenstad en scheidt de stad hiermee in een noordelijke en een zuidelijk gebied. Naar alle waarschijnlijkheid ligt de oorsprong van deze gracht al in de Romeinse tijd en diende het water als een belangrijk onderdeel van de handelsroute. In de 14e eeuw werd dit water ook gebruikt om onder andere bier mee te brouwen. Tegenwoordig staat de gracht vooral bekend om de dubbele kade met beneden een werf met daaraan werfkelders. In deze kelders zitten vaak cafe’s en restaurant die hun terras gezellig hebben uitgebouwd op de kade beneden.

Op deze plek in het historische centrum ligt het kantoorpand aan de Oudegracht 34. Het pand beschikt over meerdere lichte werkruimtes en heeft een ondergelegen archiefkelder die eventueel bij de kantoren gehuurd kan worden. Wat de buurt van dit kantoor extra leuk maakt is de mix tussen wonen en werken in de directe omgeving. Dit zorgt ervoor dat het levendig en informeel aanvoelt.