22 oktober 2018

Op zoek naar een nieuwe werkplek? Dan zijn er wat zaken waar je op moet letten. Van tevoren kan je al redelijk veel vragen tackelen, zodat je meteen de juiste keuze kan maken.

Wil je een werkplek huren?

Behalve de locatie en de huurprijs zijn er nog een hoop andere zaken waar je op moet letten voordat je je handtekening onder het huurcontract zet. Om je op weg te helpen hebben wij de belangrijkste aandachtspunten bij het huren van een werkplek voor je op een rijtje gezet! Lees ze goed door. Zo voorkom je dat je achteraf met vervelende verrassingen wordt geconfronteerd, of een werkplek huurt die eigenlijk niet bij je onderneming past.

1. Flexibiliteit

Een flexibel huurcontract is voor veel ondernemers erg belangrijk. Want wat als je op een gegeven moment wil verhuizen of opzeggen, maar je een huurcontract hebt waar je nog maanden of misschien zelfs jaren aan vast zit? Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Informeer van tevoren dus goed naar de voorwaarden en de opzegtermijn van een werkplek.

flexibiliteit bij het vinden van een werkplek

2. Budget

Met name startende ondernemers hebben vaak een beperkt budget. Gelukkig zijn er tegenwoordig volop mogelijkheden om een betaalbare werkplek te vinden. Zo zijn er veel business centers te vinden waar je een eigen ruimte kunt huren en je de voorzieningen deelt met andere bedrijven. Dat is een stuk voordeliger dan een eigen pand!

3. Meubilair

Bedenk of je de voorkeur geeft aan een gemeubileerde of kale ruimte. Een kale ruimte is fijn als je het budget hebt om zelf alles in te richten. Je kunt je werkplek dan helemaal naar je eigen smaak aankleden. Maar een kantoor zelf inrichten kost ook tijd. En tijd is kostbaar als je ondernemer bent. Het is dus het overwegen waard om gewoon op zoek te gaan naar een ingerichte werkplek. Je kunt dan vrijwel direct aan de slag.

4. Voorzieningen

Welke voorzieningen zijn er aanwezig? Een receptie is wel gewenst als je regelmatig klanten op je werkplek ontvangt. Informeer ook naar parkeergelegenheid, vergaderruimtes, koffie/theefaciliteiten en andere zaken die jij belangrijk acht.

5. Bijkomende kosten

Staar je vooral niet blind op de huurprijs. Zoek eerst uit welke kosten er allemaal nog bij komen. Hoe zit het bijvoorbeeld met elektriciteit, internet, telefonie, servicekosten en schoonmaakkosten? Zijn deze zaken bij de huurprijs inbegrepen, of moet je bepaalde diensten los afnemen? Pas als je dit voor jezelf inzichtelijk hebt gemaakt, krijg je een goed beeld van hoeveel je daadwerkelijk elke maand kwijt bent aan je werkplek.

6. Regels

Vraag naar de regels die in het pand gelden. We komen namelijk soms weleens verhuurders tegen die het bijvoorbeeld niet toestaan om als huurder klanten te ontvangen. Dat is vervelend, zeker als je die kantoorruimte juist wilde huren vanwege de representatieve uitstraling. Bedenk ook of je 24 uur per dag toegang nodig hebt en zoek uit of dit tot de mogelijkheden behoort.

7. Groeimogelijkheden

Als je als zelfstandig ondernemer in je eentje werkt en van plan bent dat voorlopig te blijven doen, prima. Maar veel ondernemers willen uitbreiden en hebben daar op een gegeven moment (extra) personeel voor nodig. Als dat ook voor jou op gaat, dan is het slim om te kijken naar de groeimogelijkheden van een werkplek. Zijn er mogelijkheden om te ‘upgraden’ naar een groter kantoor? Kun je er misschien nog een ruimte bij huren? Zo niet, dan moet je bedenken dat je misschien beter af bent door verder te zoeken naar een werkplek die je onderneming wel ruimte biedt om te groeien.