22 november 2018

Je bent ondertussen al een tijdje serieus aan het ondernemen, dan wordt het vanzelf tijd om de zolderkamer in te ruilen voor een kantoorruimte. Makkelijker gezegd dan gedaan, want je vind niet zomaar een betaalbare (laat staan goedkope) ruimte om in te gaan ondernemen. Zeker binnen de Randstad zijn geschikte ruimtes schaars. Om je op weg te helpen in jouw zoektocht, hebben we in dit blog enkele voorbeelden van betaalbare werkplekken verzameld! Lees je mee?

Op zoek in de Randstad

Als het aankomt op het huren van een werkplek heb je veel mogelijkheden. Je kunt een eigen bedrijfspand huren, maar dit is voor beginnende ondernemers vaak nog te duur. Zeker in grote steden als Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Gelukkig zijn er volop alternatieven! Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

De voordelen van een business center

Een voordelig alternatief voor het huren van een eigen bedrijfspand is om je onderneming te vestigen in een business center. Je hebt dan een eigen ruimte, maar deelt de aanwezige voorzieningen (receptie, sanitair, printfaciliteiten, enzovoorts) met andere huurders. Je kunt in dit soort bedrijfsverzamelpanden vaak ook allerlei aanvullende diensten afnemen, afhankelijk van je behoeften. Het feit dat je met andere ondernemers en bedrijven in een pand zit, biedt daarbij leuke netwerkmogelijkheden.

Coworking Space huren?

Als een eigen ruimte in een business center nog iets boven je budget ligt, kun je eens kijken naar coworking spaces. Dit zijn in feite gedeelde werkruimtes. Ze bieden betaalbare werkplekken voor ondernemers die graag willen ontsnappen aan de isolatie van een thuiskantoor. De meeste coworking spaces bieden allerlei voorzieningen, zoals bureaus, vergaderruimtes, een keuken, koffie-faciliteiten en meer. Dit soort werkplekken worden doorgaans benut door freelancers, beginnende ondernemers en startups die willen profiteren van een flexibele kantoorruimte. Een van de grote voordelen van coworking spaces is dat ze de mogelijkheid bieden om alleen te huren wat je nodig hebt.

Hot desk of flexwerkplek

Een hot desk of flexwerkplek is vergelijkbaar met een co-working space. Hot desking is een huurmodel waarbij het aantal werknemers is hoger ligt dan het aantal werkplekken. Er zijn twee vormen van hot desking. Bij de eerste variant heeft elke werkplek een eigen computer, en kun je inloggen op je persoonlijke virtuele desktop. Bij de tweede variant staan er geen computers maar breng je je eigen laptop mee. Soms kun je die ook in een kluisje bewaren, samen met andere eigendommen. Vanuit een leidinggevend perspectief is hot desking aantrekkelijk, omdat het de overheadkosten aanzienlijk kan reduceren. Het concept werkt echter niet voor ondernemingen waarbij van de werknemers verwacht wordt dat ze het grootste deel van de tijd op kantoor aanwezig zijn. Daarbij is niet elke ondernemer of werknemer bereid om zijn persoonlijke werkplek te delen.

Tijdelijk huren met Antikraak

Heb je echt een heel beperkt budget, dan kun je ook overwegen om een antikraakruimte te huren. Met name in grote steden als Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam zijn er verschillende antikraakorganisaties (bijvoorbeeld bij VPS) die leegstaande gebouwen beheren en deze tijdelijk verhuren aan ondernemers en bedrijven. Ideaal voor de avontuurlijke ondernemer, want je komt soms echt in bijzondere panden te zitten. Denk bijvoorbeeld aan een oude school of een leegstaande kerk. En daar betaal je, afhankelijk van de antikraak organisatie, slechts tussen de €150 en €300 per maand voor. Het nadeel van een antikraakruimte huren is dat je nooit van tevoren weet hoe lang je daar kunt blijven zitten. Daarbij kunnen antikraak organisaties, wanneer je eruit moet, niet altijd een vervangende ruimte bieden. Ook moet je er rekening mee houden dat je in veel gevallen een kale ruimte krijgt en deze dus nog moet inrichten.

Thuis een kantoor vestigen?

De meeste ondernemers beginnen vanuit huis, dit is uiteraard de best betaalbare optie. Aan de ene kant is dat gunstig, omdat je dan geen extra vaste lasten hebt en je bespaart op reistijd en -kosten. Aan de andere kant zitten er ook nadelen aan thuis werken. Zo blijkt het voor veel thuiswerkers erg lastig om privé en werk gescheiden te houden. Ja, je kunt lekker in je pyjama werken, maar omdat je werk thuis is, word je ook met de ontspanning geconfronteerd. Het vergt tevens een hoop zelfdiscipline om jezelf ertoe te zetten om aan het werk te gaan, terwijl je in principe ook gewoon kunt Netflixen. Bovendien voelen sommige thuiswerkers zich vaak geïsoleerd, omdat ze weinig of geen persoonlijk contact hebben met collega’s of andere ondernemers. Thuiswerken lijkt ideaal, maar het is lastiger dan het lijkt!