25 maart 2019

Als ondernemer heb je ongetwijfeld bepaalde doelstellingen voor je bedrijf. Wil je graag groeien, dan is het belangrijk dat je kantoor met je mee kan groeien. Als je niet de mogelijkheid hebt om extra werkplekken te creëren zodra je daar aan toe bent, dan kan dit de groei van je bedrijf belemmeren. In dit artikel bespreken we 5 tips om een flexibel kantoor te vinden dat meegroeit met jouw bedrijf!

#1: Kies voor huren in plaats van kopen

Een kantoorruimte kopen kan soms aantrekkelijk zijn, maar als je wil dat je bedrijf de vrijheid heeft om te groeien dan moet je kiezen voor de meest vrijblijvende en flexibele optie. Dat betekent dus een kantoor huren. Als je ervoor kiest om een kantoor te huren voorkom je dat je straks vast zit aan een kantoorruimte die eigenlijk niet meer bij je onderneming past.

#2: Ga voor een flexibel huurcontract

Waar het voorheen heel normaal was om een huurcontract met een looptijd van 5 jaar af te sluiten, vragen moderne bedrijven om steeds meer flexibiliteit. Daardoor worden er steeds vaker flexibele huurcontracten aangeboden, bijvoorbeeld met een looptijd van 1 jaar. Er zijn zelfs business centers waar je je huurcontract maandelijks kunt opzeggen. Dit soort huurcontracten zijn ideaal voor ondernemers die de ambitie hebben om snel uit te breiden. Hou er wel rekening mee dat zeer korte huurtermijnen gepaard kunnen gaan met hogere kosten. Kijk dus of je een goede middenweg kunt vinden waarbij je niet onnodig veel huur moet betalen maar wel van een optimale flexibiliteit kunt profiteren.

#3: Overweeg het leasen van kantoormeubilair

Wanneer je een kale kantoorruimte huurt, dan heb je natuurlijk ook kantoormeubilair nodig. En dat kan flink in de kosten lopen. Je wil je werknemers natuurlijk wel van kwalitatief hoogwaardige, ergonomische bureaustoelen en tafels voorzien. En dan komen er ook nog kasten en kantooraccessoires bij… Als je in de loop der tijd groeit, zul je steeds extra werkplekken moeten inrichten. Gelukkig zijn er tegenwoordig volop mogelijkheden om kantoormeubilair te leasen. Zo zorg je dat je snel alles in huis hebt wat je werknemers nodig hebben, en kun je snel schakelen wanneer je nieuw personeel aanneemt. Voor een lagere prijs dan wanneer je alles zelf zou moeten kopen.

#4: Werk in de Cloud

Als je een kantoor huurt, betaal je vaak per vierkante meter. Afgezien van de ruimte die je per werknemer nodig hebt, zul je ook rekening moeten houden met opbergruimte. Maar wat als dat niet meer hoefde? Door volledig digitaal te werken heb je geen archiefkasten meer nodig, wat een hoop ruimte bespaart. En als je ervoor kiest om alle bedrijfsdocumenten in de Cloud op te slaan, zijn ze vanaf elke locatie toegankelijk voor je werknemers. Met werken in de Cloud bespaar je niet alleen op de kosten van je kantoorruimte, maar ben je ook nog eens maatschappelijk verantwoord en duurzaam bezig. Nog een groot voordeel van werken in de Cloud: verhuizen naar een ander kantoor wordt ineens een stuk makkelijker!

#5: Accepteer dat verandering een constante factor is

Constante verandering is het nieuwe normaal. En dat is iets positiefs. Het is niet gezond om voor lange aaneengesloten periodes in dezelfde positie en ruimte te verblijven. Neurowetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat verandering van omgeving de creativiteit stimuleert en onze hersenen de ruimte biedt om nieuwe inzichten te ontwikkelen. Laat je niet vastpinnen met meerjarencontracten en kantoren waar geen ruimte is om te groeien, maar hou altijd je opties open. Dan is groei slechts een kwestie van tijd!