18 januari 2024

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten kantoorruimtes te vinden. Welke jij nodig hebt, ligt natuurlijk grotendeels aan jouw bedrijf, jouw ambities en jouw budget. In dit blog leggen we van klein naar groot uit welke typen kantoren er zijn. Daarnaast leggen we je uit of deze mogelijk bij je past. Lees je mee?

De kleinste kantoorruimtes: werkplekken

We beginnen onze lijst met de kleinste kantoorruimtes, namelijk de werkplekken. Deze vallen in de categorie 0 tot 5 werkplekken. Kenmerkend is dat deze werkplekken en ruimtes vooral geschikt zijn voor starters, zelfstandigen of ondernemers met een klein team. De eerste op de lijst? Daarvoor hoef je in principe de deur niet voor uit.

Thuiswerkplek: Relatief goedkoop, want je hebt een ruimte onder eigen dak. Maar daar staat vaak wel een investering tegenover. Je hebt namelijk een kamer nodig die er geschikt voor is. Daarnaast wil je deze uitrusten met alles wat je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen. Denk hierbij aan een bureau (misschien zelfs een zit-stabureau), een goede bureaustoel en verwarming. Zo heeft zelfs deze kosteloze thuiswerkplek toch een prijskaartje.

(Flex)werkplekken: Reguliere werkplekken zijn er in overvloed. In de meeste gevallen is het mogelijk om in verzamelpanden of andere spaces een losse werkplek te huren. Wanneer je een klein team hebt of alleen werkt, dan is het misschien wenselijk om hiervoor te kiezen, omdat je wellicht aan een bureau en een gedeeld koffiezetapparaat al genoeg hebt. Je zit hier vaak tussen de mensen, wat qua creativiteit en zakelijke connecties weer een voordeel is ten opzichte van thuiswerken.

Virtuele werkplek: Je vraagt je misschien af: waarom is er het mogelijk om 0 werkplekken te hebben en toch een ruimte/plek te huren? Dat komt door de virtuele werkplekken. In feite sta je hier ingeschreven, zodat jouw bedrijf een werkadres heeft. Dit kan wenselijk zijn wanneer je liever niet hebt dat deze gegevens op een privéadres staan, of wanneer je voor de look and feel van jouw bedrijf een adres wilt hebben dat er representatief uitziet.

Een maatje groter: kleine kantoorruimtes

Ondertussen is jouw bedrijf misschien al aan het groeien en is het groter dan de voorheen beschreven werkplekken aankunnen. Dan is het wellicht tijd voor een stapje groter. Je kan denken aan kantoorruimtes die geschikt zijn voor een groter team of klaar zijn voor jouw beoogde groei. We beginnen met de kleinste kantoorruimtes, de units:

Kleine kantoorunits: Als je bedrijf groeit en je hebt meer ruimte nodig hebt, dan kun je overwegen om een kleine kantoorunit te huren. Deze units bieden vaak ruimte voor 5 tot 20 werkplekken en geven je de mogelijkheid om je team op één locatie te hebben. Dit type ruimte is ideaal voor bedrijven die behoefte hebben aan een eigen kantooromgeving, maar nog steeds flexibiliteit willen behouden.

Gedeelde kantoorruimtes: Wil je de voordelen van een eigen kantoor, maar ook profiteren van de dynamiek van een gedeelde omgeving? Dan zijn gedeelde kantoorruimtes wellicht een optie. Deze ruimtes bieden vaak een mix van privékantoren en gemeenschappelijke ruimtes, waardoor je de mogelijkheid hebt om in een inspirerende omgeving te werken en tegelijkertijd je eigen afgesloten ruimte te hebben.

Verzamelpanden: Voor bedrijven die op zoek zijn naar een professionele uitstraling en de voordelen van gedeelde voorzieningen, kunnen bedrijfsverzamelgebouwen een aantrekkelijke keuze zijn. Deze panden huisvesten meerdere bedrijven onder één dak en bieden vaak gedeelde vergaderfaciliteiten, receptiediensten en andere voorzieningen die de efficiëntie van je bedrijfsvoering kunnen verbeteren.

De grootste stap: volledig kantoor

Volledige eigen kantoorruimte: Als je een groter bedrijf hebt met een substantieel aantal medewerkers, dan is het huren van een volledig kantoorpand of een complete kantoorverdieping wellicht de beste keuze. Dit geeft je niet alleen de ruimte die je nodig hebt, maar stelt je ook in staat om de kantoorindeling aan te passen aan de specifieke behoeften van je team. Deze kan vaak volledig in eigen stijl en met alle voorzieningen die je kan wensen. Zo kan een eigen kantoor ook veiliger aanvoelen, wat weer kan zorgen voor meer werkgeluk én fat zorgt weer voor verbeterde productiviteit.

Op zoek naar een passende kantoorruimte?

Hopelijk hebben we je in deze blog wat informatie kunnen geven over passende kantoorruimtes voor jouw bedrijf of onderneming. Op onze website hebben in vrijwel elke Nederlandse stad kantoor-aanbod waaruit jij een keuze kunt maken. Kom je er niet uit? Neem dan eens contact met ons op voor advies op maat!