28 januari 2019

Wanneer je als ondernemer op zoek gaat naar een (nieuwe) kantoorruimte, is het slim om eerst even je wensen en behoeften op een rijtje te krijgen. Welke locaties hebben jouw voorkeur? Wil je een gemeubileerde kantoorruimte huren, of richt je liever zelf je kantoor in? Welke faciliteiten moeten er in het pand aanwezig zijn? En hoe groot moet je nieuwe kantoorruimte zijn? Dat laatste is erg belangrijk – je hebt voldoende ruimte nodig om te werken, maar een te groot kantoor brengt weer onnodige kosten met zich mee. Wij helpen je om te bepalen hoeveel kantoorruimte je minimaal nodig hebt.

Zijn er richtlijnen voor de grootte van een kantoorruimte?

Ja, die zijn er. In de NEN1824 heeft de Nederlandse Norm (NEN) vastgelegd aan welke voorwaarden een werkplek minimaal moet voldoen. Werkplaatsnormen worden bepaald op basis van het aantal personen, de uit te voeren werkzaamheden en de benodigde apparatuur. Voor kantoorwerkzaamheden is dat relatief eenvoudig te berekenen. De NEN1824 schrijft voor dat er voor elke werkplek die over het algemeen langer dan 2 uur per dag wordt gebruikt, minimaal 4 m2 ruimte nodig is. Maar let op, dat is exclusief het meubilair. Dus als je ook een bureau met een oppervlakte van 2 m2 en een archiefkast van 1 m2 wil plaatsen, moet je uitgaan van 7 m2 kantoorruimte voor die persoon.

Hoe bereken ik de benodigde kantoorruimte?

Stel, je zoekt een kantoorruimte voor jezelf, je zakenpartner en 8 medewerkers. Dat is in totaal 10 man. Je hebt al bedacht dat iedereen een eigen bureau en kastje krijgt; dat betekent dat je uit moet gaan van minimaal 7 m2 per persoon.

10 werkplekken * 7 vierkante meter = 70 vierkante meter werkruimte

Hou er rekening mee dat die 70 m2 puur telt als werkruimte. Eventuele algemene ruimtes, kantineruimtes en ontvangstruimtes moeten hier dus nog bij opgeteld worden. Dat geldt ook voor eventuele extra werktafels en kasten. De NEN rekent 1 m2 voor elke vrijstaande of verrijdbare (lade)kast. Voor elke werktafel met een plat beeldscherm en een lees- en schrijfvlak wordt 2 m2 gerekend.

Hoe zit het als ik ook vergaderruimte nodig heb?

Voor een vergaderruimte adviseert de NEN een oppervlakte van minimaal 2 m2 per persoon. Uitgaande van het bovenstaande voorbeeld, krijg je dan de volgende berekening:

10 werkplekken * 7 m2 = 70 m2 werkruimte
10 medewerkers * 2 m2 = 20 m2 vergaderruimte

70 m2 kantoorruimte + 20 m2 vergaderruimte = 90 m2 kantoorruimte

Wil je een veilige, gezonde werkomgeving creëren voor 10 man, dan moet je dus uitgaan van minimaal 90 m2 kantoorruimte. Als je dan ook nog een extra werktafel en extra kast wilt hebben plus een eigen koffiehoek of keukentje, zit je dus al snel aan een minimum oppervlakte van ruim 100 m2.

Waar moet ik verder rekening mee houden op het gebied van kantooroppervlakte?

Als je verwacht dat je onderneming de komende 2 jaar uit ongeveer hetzelfde aantal mensen blijft bestaan, dan is de minimale oppervlakte die je net hebt berekend een prima richtlijn. Maar als je bijvoorbeeld snel uit wil breiden en in de komende 2 jaar van plan bent om nog eens 5 medewerkers aan te nemen, is het misschien verstandig om een kantoorruimte ‘op de groei’ te huren. Een goed alternatief is om te kiezen voor flexibele huur, waarbij je de mogelijkheid hebt om – wanneer je daar aan toe bent – te verhuizen naar een grotere ruimte binnen het kantoorpand.