11 november 2018

Waar jij je vestigt heeft heel veel invloed op je bereikbaarheid, hoe je personeel zich voelt en hoe jouw bedrijf overkomt op de doelgroep en mogelijke partners. Het is dan ook van groot belang dat jij een locatie kiest die past bij jouw onderneming. Wij geven je in dit blog 5 tips voor het vinden van de perfecte locatie!

Heb jij al een locatie gekozen?

Startende ondernemers nemen vaak niet de tijd om uit te zoeken wat nu de beste locatie voor hun kantoor is. Zonde, want de locatie is een van de belangrijkste factoren voor het succes van je onderneming! Wat is nu de beste locatie voor jouw bedrijf, en waar moet je nou echt allemaal op letten?

1. Kies een centrale locatie voor jouw kantoor

Je kantoor moet voor jou zelf en je eventuele werknemers goed bereikbaar zijn. Maar ook voor je doelgroep, je klanten en je leveranciers! Hoe is het openbaar vervoer van en naar de stad geregeld? En binnen de stad zelf? Is het kantoor goed met de auto te bereiken? Is er voldoende parkeergelegenheid in de buurt? Zijn er laad- en losmogelijkheden? Dat zijn allemaal belangrijke vragen die je moet kunnen beantwoorden.

2. Bestemmingsplan

Heb je een locatie voor je kantoor op het oog? Vraag dan altijd eerst het bestemmingsplan op bij de gemeente! Het kan namelijk zijn dat de activiteiten die jij wenst uit te voeren niet in dat pand kunnen of mogen worden verricht. Of dat de gemeente in de toekomst andere plannen heeft voor het pand. Het is ook slim om de bestemmingsplannen van de aangrenzende gebieden te bekijken. Als jij behoefte hebt aan een rustige locatie terwijl er plannen zijn om een grote weg of een winkelcentrum in de buurt aan te leggen, wil je dat natuurlijk wel van tevoren weten.

3. In welke omgeving wil je werken?

Bedenk of je bepaalde voorzieningen nodig hebt in de buurt. Als je personeel wil inhuren, is het goed om te weten hoe de werknemersmarkt op de locatie in elkaar zit. Kijk ook of de gewenste telecommunicatievoorzieningen aanwezig zijn. En vraag jezelf af: Past de uitstraling van de omgeving bij je onderneming?

4. Wat moet jouw kantoor uitstralen?

Je hebt waarschijnlijk al in gedachten wat je onderneming zelf moet uitstralen. Dat vertaal je onder andere naar je huisstijl, je visitekaartjes en je website. Maar je kantoor moet ook bij je onderneming passen. Vraag jezelf af waar je bedrijf het beste past. In het centrum van de stad, of juist daarbuiten? Is het belangrijk voor je dat je bedrijf en logo vanaf de straat zichtbaar zijn? Wat voor imago wil je naar buiten brengen? Om een voorbeeld te geven: Als je een jong, creatief bedrijfje hebt kan een zeer chique kantoorpand soms een te hoge drempel zijn voor potentiele klanten om even bij je binnen te lopen. Ook daar moet je goed over nadenken.

5. Wat mag een kantoor kosten?

De beste locatie voor je kantoor moet natuurlijk wel binnen je budget passen. Als je een kantoor met een bepaalde status in het centrum van de stad wil huren, dan betaal je daar vaak ook de hoofdprijs voor. Soms kan het in je voordeel zijn om een compromis te sluiten op de locatie. De overheid biedt namelijk geregeld subsidies aan bedrijven om zich op een bepaalde plek te vestigen, zoals op een bedrijventerrein. Je hebt dan wellicht niet de mooiste locatie, maar kunt wel flink besparen op je maandelijkse kosten. En dat is, zeker voor beginnende ondernemers, ook heel wat waard.