12 december 2018

Je hebt je eigen onderneming ingeschreven bij de KvK en werkt nu alweer een tijdje vanuit huis. Dat thuis werken heeft natuurlijk zo zijn voordelen. Maar wanneer is het tijd voor jou als zzp’er om op zoek te gaan naar een eigen kantoorruimte?

#1. Wil je privé en zaken liever gescheiden houden?

Als je al een tijdje vanuit huis werkt, dan weet je dat het behoorlijk lastig kan zijn om privé en zaken gescheiden te houden. Als je thuis werkt, werk je vaak langer door dan dat je zou doen als je op kantoor had gewerkt. Als je niet in je eentje woont, wordt je misschien regelmatig gestoord door gezinsleden of huisgenoten. Of zij hebben last van jou. Wellicht ergeren ze zich aan het feit dat je altijd met je neus in je laptop zit. Je werk en dagelijkse privé-bezigheden zijn door elkaar heen gaan lopen. In dit soort situaties kan het verstandig zijn om op zoek te gaan naar een kantoorruimte. Heb je (nog) niet het budget voor een eigen kantoorruimte, dan kun je ook een flexwerkplek overwegen; je kunt dan een aantal dagen per week op kantoor werken en de overige dagen thuis.

#2. Heb je behoefte aan een ruimte waar je je klanten op een professionele manier kunt ontvangen?

Als je geregeld contact hebt met opdrachtgevers of klanten, dan is het belangrijk dat je hen op een professionele manier kunt ontvangen. Een eigen kantoorruimte is dan ideaal. Als je nog niet aan een vaste plek toe bent, bijvoorbeeld omdat je nog niet genoeg omzet maakt, kun je echter ook overwegen om alleen een kantoorruimte of vergaderruimte te huren wanneer dat nodig is voor je afspraken.

#3. Wil je je onderneming uitbreiden?

Als je onderneming zo goed loopt dat het tijd wordt om mensen in dienst te nemen, dan is vanuit huis werken eigenlijk geen optie meer. In elk geval niet fulltime. Als je personeel aanneemt is het belangrijk om voor een goed contact tussen jou en je mensen te zorgen. Een eigen kantoorruimte zorgt niet alleen dat je je personeel optimaal kunt begeleiden, maar ook dat je op een efficiëntere manier kunt communiceren.

#4. Wil je graag kunnen netwerken met andere ondernemers?

Als je de behoefte voelt om je zakelijke netwerk uit te breiden, dan kan een kantoorruimte in een business center of bedrijfsverzamelgebouw een ideale oplossing zijn. Je hebt dan een eigen ruimte maar deelt de faciliteiten met andere bedrijven en ondernemers. Op dit soort plekken worden vaak netwerkborrels georganiseerd.

Tot slot

Een eigen kantoorruimte brengt vanzelfsprekend wel extra kosten met zich mee. Het is dus belangrijk om je van tevoren goed te oriënteren op de mogelijkheden. Staar je vooral niet blind op de kale huurprijs en zoek uit wat een kantoorruimte in totaal nu echt kost per maand. Maak je voldoende winst om je dit te kunnen veroorloven? Heb je een financiële buffer, zodat je in de maanden waarin je tijdelijk wat minder opdrachten hebt ook gewoon de huur kunt betalen? Als dat het geval is, staat niets je meer in de weg om op zoek te gaan naar een eigen kantoorruimte.